2007 - Hans Voigt Steffensen - pressemed.

Hans Voigt Steffensen

Glæde og sanselighed 25. marts - 28. maj 2007

”Glæde og sanselighed” er titlen på Holstebro Kunstforenings påskeudstilling med maleren Hans Voigt Steffensen. Og titlen er rammende, fordi livsglæden og farveglæden lyser ud af Hans Voigt Steffensens kunst, samtidigt med, at der er masser af krop og sanselighed på færde i hans værker.

I forordet til bogen ”Til glæden” beskriver Nils Orth fra Nivågaards Malerisamling det på denne åde: ”Kroppen er i høj grad nærværende i Voigt Steffensens maleri, ikke blot i form af en lidenskabelig lamencodanserinde, men udtrykket lyser langt væk af kunstnerens egen fysiske udladning. Denne insisteren på vor banale eksistens - kroppen her og nu - er måske ikke blevet mindre nødvendig i en tid, hvor de store fortællinger og ideologier ikke længere sætter dagsordenen”.

Og kroppen er til stede i Hans Voigt Steffensens maleri på mere end én måde. Han beskriver det selv sådan: ”Jeg er hele tiden i bevægelse, jeg sidder aldrig ned og maler, heller ikke når jeg laver gouacher. Mit maleri handler derfor om min egen fysik, min egen krop….. Jeg bruger min krop; jeg er flad, når jeg er færdig, og når jeg kommer hjem, har jeg stadig adrenalin i kroppen, og har svært ved at falde ned. Den glæde og lykke ved at have malet et billede, den kan ikke måles med noget andet. Jeg føler mig dybt privilegeret over at få lov til at lave det, jeg gør. Nogle gange kan jeg næsten ikke forstå, hvor heldig jeg er, at få lov til at male hver eneste dag.”

Hans Voigt Steffensen debuterede i 1965, med malerier fra fødebyen København. De var holdt i en dunkel farvetone. Men hurtigt begyndte han at bruge farver, der udstrålede livsglæde og frodighed. Mødet med Vendsyssels landskab forstærkede lysten til at bruge heftige penselstrøg og stærke farver på en måde, som kendes fra fauvisterne.

Hans Voigt Steffensen siger selv, at ”Jeg er jo både fauvist og ekspressionist, forstået som farveglad og udtryksfuld, men jeg er måske mere fauvist i virkeligheden, fordi det først og sidst er farven, der interesserer mig. Den er grunden til, at jeg maler. Jeg synes det er dødspændende at se, hvordan den ene farve spiller sammen med den anden, og jeg prøver hele tiden på at ændre farver og se nye kombinationer opstå…..Farverne kommer automatisk til mig, og det er, som paletten tager over og styrer processen, alt afhængig af, hvordan jeg har det, så et billede, der var tænkt i grønne nuancer ender måske med at blive fuldstændigt rødt.”

Udstillingen på Jens Nielsen & Olivia Holm-Møller Museet viser nyere og helt nye oliemalerier, akvareller og gouacher samt litografier og skitser, og der er mulighed for at købe værker fra udstillingen. Her kan man også købe bogen ”Til glæden”, hvorfra citaterne stammer.

Udstillingen åbnes søndag den 25. marts kl. 14.00 af videnskabsminister Helge Sander. Hans Voigt Steffensen vil være tilstede ved ferniseringen.

Udstillingen er arrangeret af Holstebro Kunstforening.